telephone
Twoja lista jest pusta

Jak to działa?

- Znajdź na naszej stronie internetowej najbardziej odpowiednie produkty dla siebie i swoich bliskich
- Dodaj je do swojej listy zakupów
- Gdy masz na liście wszystko, czego potrzebujesz, wydrukuj ją i udaj się do najbliższej apteki, w której możesz dokonać zakupu.
 

Twoja lista zakupów jest pusta. Sprawdź nasze produkty i wybierz najlepsze, które pomogą Ci zachować zdrowie.

10 propozycji zdrowych i łatwych do przyrządzenia przekąsek

10 propozycji zdrowych i  łatwych do przyrządzenia  przekąsek
Idealna przekąska powinna być zrównoważonym posiłkiem zawierającym wszystkie podstawowe składniki, takie jak węglowodany złożone, białka, zdrowe tłuszcze, witaminy, minerały i błonnik. Poranna przekąska powinna dostarczać 15 % dziennego zapotrzebowania na energię, dlatego dobrą podstawą na poranną przekąskę jest pełnoziarniste pieczywo z dużą zawartością węglowodanów i błonnika. Biały chleb zawiera mniej składników odżywczych i nie starcza na zbyt długi czas. Owoce i warzywa są kolejnym dobrym źródłem błonnika. Zapomnij o salami i kiełbasie, a pomyśl o indyku i szynce z co najmniej 90-procentową zawartością mięsa wysokiej jakości. Popołudniowa przekąska powinna dostarczyć 10 % dziennego zapotrzebowania na energię, w tym aktywności sportowe. Dobra przekąska ma niski indeks glikemiczny i jest lekkostrawna. Ciastko lub słodki baton dają energetycznego „kopa”, lecz nie starczają na długo, ponieważ zawierają proste węglowodany ulegające szybkiemu trawieniu i błyskawicznie uwalniające cukier do krwi, co powoduje skoki insuliny prowadzące do gwałtownych wahań poziomu energii,  co z kolei wzmaga uczucie głodu i ochotę na kolejne dawki cukru.
 

Poniżej przedstawiono propozycje zrównoważonych, lekkich i odżywczych przekąsek:

 
  1. Hummus + marchewka w słupkach

Kup hummus sprzedawany w opakowaniach po 50 gramów lub przygotuj go w domu. Następnie pokroj soczyste i bogate w witaminy marchewki. Możesz ją zastąpić czerwoną papryką, słupkami selera, ogórkiem lub pomidorkami koktajlowymi. Aby przygotować humus samodzielnie, zmiksuj w blenderze 300 g ciecierzycy z puszki, sok z połówki cytryny i 2 łyżeczki tahiny aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj sól, pieprz i czosnek do smaku.

hummus.jpg
  1. Jabłko + całkowicie naturalne masło migdałowe

Ta przekąska to doskonałe połączenie słodkiego ze słonym oraz białkiem. Po prostu pokrój jedno jabłko na kawałki, a potem maczaj je w niesłodzonym maśle migdałowym. Jedna porcja masła migdałowego to około 2 łyżeczek, która zapewnia ok. 7 gramów białka.

 
  1. Twarożek + świeże owoce

Do kubka świeżych truskawek dodaj około 10 winogron i pół kubka chudego twarożku. Truskawki zawierają więcej witaminy C niż pomarańcze i mają naturalnie mało cukru, więc nie powodują skoku poziomu cukru we krwi. Winogrona to sycąca i pyszna przekąska dostarczająca przeciwutleniacze. Twarożek jest bogaty w białko, dostarcza energii
w wymiarze około 100 kalorii.
 
  1. Tuńczyk w picie + warzywa

Wykorzystaj tuńczyka w wodzie i połówkę pełnoziarnistego chlebka pita. Rozprowadź tuńczyka w picie, otrzymując bogatą w białko przekąskę o wartości energetycznej zaledwie 70-80 kalorii. Pełnoziarnista pita dostarcza białko i węglowodany, zapewniając zastrzyk energii. Tuńczyk świetnie smakuje również na lekkim ryżowym lub wieloziarnistym pieczywie Wasa. Dodaj kawałki warzyw, by przekąska była bardziej soczysta i zawierała więcej witamin.   
 
  1. Jogurt grecki + świeże owoce

Połącz zwykły niskotłuszczowy jogurt grecki z ¼ kubka z mieszanką niesłodzonych, suchych pełnych ziaren zbóż, orzechów i płatków pszennych. Porcja jogurtu pomaga dostarczyć wapń, ziarna i płatki zawierają błonnik, zaś orzechy dodatkowe białko. Urozmaicaj przekąskę, zmieniając rodzaj orzechów, dodając cynamon lub świeże jagody.
 
  1. Migdały + świeże owoce

Migdały są jednoznaczne ze zdrową dietą, ponieważ jedna porcja dostarcza około 6 gramów białka. To samo dotyczy innych nasion i orzechów, pozostaw je namoczone w wodzie przez noc, po czym wysusz w piekarniku w bardzo niskiej temperaturze lub upraż na patelni, nie dodając soli ani cukru. Dodaj świeże owoce, np. jabłko lub jagody, a otrzymasz jedną z najzdrowszych przekąsek.
 
  1. Jajka na twardo + warzywa

Jajka na twardo to łatwa do przygotowania przekąska świetnie sprawdzająca się, jako suchy prowiant. Ma tylko 85 kalorii, a dostarcza solidnej ilości białka (7 gramów). Białka mogą być podstawą dobrej diety, ale nie pozbywaj się żółtek, które są smaczne i zawierają cholinę wspierającą proces spalania tłuszczu. Dodaj warzywa według upodobania, ich nie można przedawkować.
 

salad.jpg
  1. Pasta z ricotty + chrupkie pieczywo

Zmieszaj 100 g ricotty, jedną pokrojoną marchewkę i garść rodzynek, po czym rozsmaruj na pełnoziarnistym lub ryżowym chrupkim pieczywie. 
 
  1. Ser + winogrona

Świetnie nada się pojedynczo pakowana porcja sera, np. Mini Babybel, ponieważ można je po prostu włożyć do torebki. Dodaj trochę owoców lub warzyw, a otrzymasz popołudniową porcję białka, energii i witamin.
 

10. Kefir + bananowe smoothie

Jeden kubek kefiru zawiera trzy razy tyle probiotyków co kubek jogurtu, co stanowi jedną czwartą dziennego zapotrzebowania na witaminę D i 11 gramów białka. Bonus: probiotyki są związane z utratą wagi. Ponadto, kefir w 99% przypadków nie zawiera laktozy, więc jest to dobre rozwiązanie nawet wtedy, gdy masz problemy z trawieniem tradycyjnego nabiału. Wymieszaj kefir z dojrzałym bananem, a otrzymasz bogatą w witaminy przekąskę do zjedzenia w dowolnym miejscu.

banana.jpg

Wróć do listy wszystkich artykułów

Najciekawsze treści z naszego magazynu