Witamina C znana również jako kwas askorbinowy, jest rozpuszczalną w wodzie witaminą niezbędną do różnych funkcji fizjologicznych. Większość roślin i zwierząt syntetyzuje kwas askorbinowy na własne potrzeby. Natomiast małpy i ludzie nie posiadają takiej umiejętności. Dlatego też witaminę C trzeba uzupełniać głównie poprzez żywność (owoce, warzywa) lub suplementy diety. Nasze ciało potrzebuje stałej dawki witaminy C, ponieważ wspomaga ona organizm w wypełnianiu wielu funkcji.
Działanie głównych składników:
Witamina C
- przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego
- chroni komórki przed stresem oksydacyjnym, a tym samym pomaga utrzymać dobre samopoczucie i ogólną witalność
- przyczynia się do wytwarzania kolagenu, a tym samym do utrzymania zdrowych kości, zębów, chrząstki, dziąseł i skóry
Dzika róża
- wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i oddechowego
Naturalne źródła witaminy C
Witamina C występuje głównie w świeżych owocach i warzywach. Najlepszymi źródłami witaminy C są papryka, ciemnozielone warzywa liściaste, kiwi, brokuły, jagody, cytrusy, pomidory, dzika róża oraz zielony groszek.
Należy jednak pamiętać, że witamina C jest wrażliwa na ciepło i pod jego wpływem ulega degradacji. Można ją utracić podczas gotowania oraz innej obróbki żywności.