CO TO JEST WITAMINA D?
Witamina D jest rozpuszczalną w tłuszczach witaminą przechowywaną w tkance tłuszczowej organizmu odgrywającą znaczącą rolę w wielu ważnych funkcjach organizmu. Witamina D jest również nazywana „witaminą słońca”, ponieważ jest to jedyna witamina, jaką organizm może wytworzyć, gdy skóra jest wystawiona na promieniowanie ultrafioletowe pochodzące ze słońca w 80-90%.
DLACZEGO WITAMINA D JEST TAKA WAŻNA?
- przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego
- przyczynia się do prawidłowego wchłaniania i utylizacji wapnia przez co jest niezbędna dla zdrowych kości i zębów
- spełnia ważną rolę w funkcjonowaniu mięśni
NIEDOBÓR WITAMINY D
Według badań aż do 80% osób cierpi na niedobór witaminy D* = prawie 4 na 5 osób. To raczej wysoka liczba biorąc pod uwagę znaczenie witaminy D.
KTO MA WIĘKSZE ZAPOTRZEBOWANIE NA WITAMINĘ D?
- osoby o ograniczonej ekspozycji na słońce (pracujący w biurze i wewnątrz budynku, zakrywający skórę)
- osoby unikające słońca, noszące krem przeciwsłoneczny
- osoby o ciemniejszym odcieniu skóry (pigmentacji)
- osoby otyłe i osoby starsze
- kobiety w ciąży
NATURALNE ŹRÓDŁA WITAMINY D
Witamina D występuje naturalnie tylko w kilku produktach spożywczych - w tym niektórych tłustych rybach (takich jak łosoś, tuńczyk i makrela), olejach z wątróbek rybich, żółtkach jaj lub wątrobie wołowej -> tylkol 10% witaminy D można pozyskać z jedzenia, 90% pozyskiwane jest ze łońca.
*GINDE AA1, LIU MC a CAMARGO CA JR. Demographic Differences and Trends of Vitamin D Insufficiency. Arch Intern Med. 2009